L’ancienne nageuse Roxana Maracineanu nommée au ministère des Sports

L’ancienne nageuse succède à Laura Flessel, démissionnaire, à la tête du ministère des Sports. Après la démission de Laura Flessel ce mardi, Roxana Maracineanu a été désignée pour la remplacer au ministère More »

L’ancien président de la Roumanie Ion Iliescu poursuivi pour crimes contre l’humanité

Ces poursuites visent des mesures volontaires de « diversion » prises après la chute du dictateur Nicolae Ceausescu après la révolution roumaine de 1989. L’ex-président de la Roumanie Ion Iliescu est poursuivi pour « crimes More »

Radio France Internationale (RFI) a desemnat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, personalitatea europeana a saptamanii.

„Laura Kovesi ramane una dintre cele mai populare personalitati din Romania”, se mentioneaza pe site-ul RFI. Européen de la semaine Roumanie: Laura Kövesi, chef de la Direction nationale anticorruption. L’Européenne de la More »

Le chef des socialistes roumains accusé d’avoir détourné des fonds européens

Selon une enquête de l’Office européen de lutte antifraude, Liviu Dragnea aurait détourné 21 millions d’euros destinés à des projets d’infrastructures. Ses proches l’appellent « Daddy », surnom qu’il apprécie car il joue souvent au More »

Institut Culturel Roumain de Paris | l’Association des Amis de Panait Istrati

L’Institut Culturel de Paris vous invite vendredi, 10 novembre à la Journée d’étude et de rencontre avec des spécialistes renommés, proposée par l’Association des Amis de Panait Istrati et parrainée par Dominique More »

Mai poate fi Franta partenerul strategic al Romaniei?

  Președintele Republicii Franceze vine într-o (foarte) scurtă vizită în România, ca parte a primului său turneu european, în care dorește să pozeze în lumina cuvenită liderului unei Mari Puteri, planificându-i și înșiruindu-i More »

în Franta, Le Monde, L’Express, Le Figaro, France 24, TOATA PRESA NENE, TOATA „milliers de manifestants ont formé dans la capitale roumaine un drapeau géant”. ✊ Grindeanu & Dragnea, va te faire foutre ! ?

Roumanie : la foule forme un drapeau géant pour réclamer la démission du gouvernement Près de 50 000 personnes ont manifesté dimanche à Bucarest, utilisant leur téléphone portable pour composer une bande bleue, une More »

Roumanie : jour décisif pour la démocratie à Bucarest. ? GRINDEANU, CASSE-TOI !

Tous les soirs, une partie de la population de Bucarest se réunit devant le siège du gouvernement. Depuis une dizaine de jours, la population est dans la rue pour dénoncer une classe More »

Le Monde : Une mobilisation anticorruption sans précédent en Roumanie « DNA, DNA, elle va venir vous attraper ! »

L’activisme du parquet chargé de la lutte contre la corruption a créé des attentes énormes, dont les manifestations monstres des derniers jours sont la traduction. La Roumanie est l’un des rares pays More »

Fara comentarii de data asta ! Le Figaro. Roumanie: l’UE s’inquiète face à une «régression» sur la corruption

La Commission européenne a exprimé aujourd’hui sa „grande préoccupation” face à l’allègement du code pénal en Roumanie pour des délits de corruption touchant la classe politique, mettant en garde contre toute „régression” More »

Wizz Air introduce zboruri de la Craiova către Paris şi Veneţia

Wizz Air va creşte flota de aeronave din România la 20, până la sfârşitul anului 2016, între acestea urmând să se afle şi patru aeronave Airbus 321 cu câte 230 de locuri, More »

Doi barbati inarmati cu cutite ce au luat cinci ostatici intr-o biserica din Franta, ucisi in asaltul politiei / Preotul ar fi murit dupa ce i s-a taiat gatul / Unul dintre atacatori avea pe cap un acopermant musulman – presa

Doi barbati inarmati cu cutite au luat marti ostatici mai multi oameni intr-o biserica din regiunea franceza Normandia, a declarat Reuters o sursa din politie. UPDATE 12.47 Preotului luat ostatic i s-a More »

MAE: Doi români răniți în atentatul de la Nisa

Doi cetățeni români au fost răniți în atentatul de la Nisa, până la acest moment nefiind identificați români printre decedați, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE informează că echipa de la Consulatul More »

Ambasada României în Franța: Astazi în fața Primăriei din Paris sărbătorim împreună Ziua Universală a Iei Românești

De „Sânziene” – 24 iunie, veniți de la ora 18:00 în Agora din fața Primăriei Paris pentru a sărbători împreună Ziua Universală a Iei Românești. Program: • concertul „De la Edith Piaf More »

Ambasada României în Franța : Sesiune despre Protecția socială din România

Pentru a răspunde invitației adresate de IHEPS – Institutul pentru Înalte Studii de Protecție Socială, atașatul pentru probleme de muncă și afaceri sociale din cadrul Ambasadei României la Paris a fost invitatul More »

Le Parisien : Politistii francezi si cei români îsi unesc fortele la Paris pentru comabterea delicventei transeuropene. Les polices françaises et roumaines unies contre la délinquance

Le 2 février, la brigade de répression du proxénétisme investissait un campement Rom à Saint-Denis. La semaine suivante, une nouvelle descente de police s’y déroulait, cette fois pour une affaire de pickpockets. More »

Drapel in berna la ambasada Frantei. Bucurestenii aduc flori si aprind candele

Drapelul a fost coborat in berna sambata la Ambasada Republicii Franceze de la Bucuresti, romanii declarandu-se solidari cu poporul francez, informeaza Agerpres. Bucurestenii au inceput sa aduca flori si sa aprinda candele More »

La Roumanie sombre de nouveau dans le chaos

Le gouvernement de Victor Ponta a démissionné ce mercredi, quelques jours après l’incendie de la discothèque de Bucarest qui a fait 32 morts le 30 octobre et provoqué une grande émotion dans More »

«Ils sont filous ces Roumains!» : quand la Gendarmerie parodie Astérix

O filiala a Jandarmeriei franceze a parodiat retinerea a doi romani printr-un fotomontaj inspirat din seria de benzi desenate „Asterix”, cu mesajul „Sunt niste gainari romanii astia”. À la suite de l’interpellation More »

 

Franţa deşertică din luna august

In imaginarul colectiv, nimic nu functionează în luna august în Franta: activitatea economică e la ralenti – ba chiar oprită, nicio fabrică de mobilă de exemplu nu e deschisă în această perioadă – serviciile publice sunt si ele afectate, medicii si-au abandonat cabinetele si spitalele cât despre găsirea în urgentă a unui instalator în august, nici vorbă. Tara – si deci si capitala – este ca paralizată, reiese si dintr-un vechi film "Paris au mois d’août" – Parisul în luna august – realizat în 1965 cu actorul principal Charles Aznavour.

Realitatea este totusi ceva mai complexă. Concret, 40 la sută din întreprinderile franceze se opresc de tot în august – deci nu numai fabricile de mobilă evocate mai înainte – obligându-i astfel pe salariati la un exil fortat acasă, la tară, la munte sau pe plajă. Constructorul de avioane Airbus cu sediul principal la Toulouse nu lucrează între 15 iulie si 15 august decât la 60 de procente din capacitatea sa, iar 40 la sută dintre francezi (care pleacă în vacantă) îsi iau vacanta de vară în august, faţă de "doar" 30 de procente în iulie. Totul a început în 1936, anul când s-au instaurat primele două săptămâni de concediu anual cu plată. 560 de mii de salariati au plecat în acea vară, în particular "ca să vadă marea" cum se spunea atunci. Odată cu instaurarea concediilor cu plată, au apărut si biletele de tren cu pret redus pentru angajati, pretul fiind însă redus doar … în august. In sfârsit, atunci copii aveau vacanta mare de pe 15 iulie pe întâi octombrie, deci nu e de mirare că în august erau luate cu asalt plajele de la Medietrană si cele din nordul Frantei. Pentru toată lumea, luna august simboliza atunci vacanta de vară, scriu cei de la RFI Romania.

 

Globalizarea si mai ales criza au schimat însă putin datele problemei. Azi doar un francez din doi pleacă în vacanta de vară, dar când pleacă, alege mai degrabă luna agust. Există obiceiuri de care nu scapi….

 

Ca să nu rămână parizienii fără pâine, înteleg că un brutar din doi al capitalei e totusi constrâns să rămână la lucru în luna august:

 

Circa 600 de brutării din 1200 câte numără Parisului – celebrele "boulangerie" unde se cumpără, printre altele, la fel de celebra "baghetă" – rămân deschise în august. Cealalaltă jumătate a lucrat în iulie. In fiecare an, locurile se schimbă, dar întotdeauna există un consens, un număr fix si echitabil repartizat pentru ca fiecare locuitor al Parisului să aibă acces la o brutărie nu departe de casă. Regula, asemănătoare cu o "gardă" din spitale, e valabilă în toate cele 20 de arondismente ale capitalei.

 

Un singur alt comert este obligat prin lege să facă la fel, e vorba de farmacii. Inainte să plece în vacantă, fiecare brutar- sau farmacist – este obligat să-si afiseze pe usa comertului de câdn până când pleacă si care sunt cele mai apropiate trei magazine similare deschise în această perioadă. Cine nu respectă acest decret instaurat în 1995 riscă o amendă de 11 euros pentru fieare zi de infractiune, adică de închidere neautorizată a magazinului.

Decretul de acum 17 ani care a introdus aceste constrângeri se inspira dintr-o lege din timpul revolutiei franceze. In 1790, pâinea era încă alimetul de bază al populatiei si pentru a evita foametea, autoritătile de atunci au luat decizia de a rechizitiona brutăriile. In 1936, instaurarea concediilor cu plată pun o nouă problemă patronilor de brutării. Cum îi pot lăsa pe angajati să plece în vacantă rămânând totusi deschisi. Foarte simplu: si angajati sunt obligati să respecte decretul prefectoral, adică vrând-nevrând, jumătate din vară trebuie să muncească.

sursa : http://www.money.ro/franta-desertica-din-luna-august_1226106.html

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: