L’ancienne nageuse Roxana Maracineanu nommée au ministère des Sports

L’ancienne nageuse succède à Laura Flessel, démissionnaire, à la tête du ministère des Sports. Après la démission de Laura Flessel ce mardi, Roxana Maracineanu a été désignée pour la remplacer au ministère More »

L’ancien président de la Roumanie Ion Iliescu poursuivi pour crimes contre l’humanité

Ces poursuites visent des mesures volontaires de « diversion » prises après la chute du dictateur Nicolae Ceausescu après la révolution roumaine de 1989. L’ex-président de la Roumanie Ion Iliescu est poursuivi pour « crimes More »

Radio France Internationale (RFI) a desemnat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, personalitatea europeana a saptamanii.

„Laura Kovesi ramane una dintre cele mai populare personalitati din Romania”, se mentioneaza pe site-ul RFI. Européen de la semaine Roumanie: Laura Kövesi, chef de la Direction nationale anticorruption. L’Européenne de la More »

Le chef des socialistes roumains accusé d’avoir détourné des fonds européens

Selon une enquête de l’Office européen de lutte antifraude, Liviu Dragnea aurait détourné 21 millions d’euros destinés à des projets d’infrastructures. Ses proches l’appellent « Daddy », surnom qu’il apprécie car il joue souvent au More »

Institut Culturel Roumain de Paris | l’Association des Amis de Panait Istrati

L’Institut Culturel de Paris vous invite vendredi, 10 novembre à la Journée d’étude et de rencontre avec des spécialistes renommés, proposée par l’Association des Amis de Panait Istrati et parrainée par Dominique More »

Mai poate fi Franta partenerul strategic al Romaniei?

  Președintele Republicii Franceze vine într-o (foarte) scurtă vizită în România, ca parte a primului său turneu european, în care dorește să pozeze în lumina cuvenită liderului unei Mari Puteri, planificându-i și înșiruindu-i More »

în Franta, Le Monde, L’Express, Le Figaro, France 24, TOATA PRESA NENE, TOATA „milliers de manifestants ont formé dans la capitale roumaine un drapeau géant”. ✊ Grindeanu & Dragnea, va te faire foutre ! ?

Roumanie : la foule forme un drapeau géant pour réclamer la démission du gouvernement Près de 50 000 personnes ont manifesté dimanche à Bucarest, utilisant leur téléphone portable pour composer une bande bleue, une More »

Roumanie : jour décisif pour la démocratie à Bucarest. ? GRINDEANU, CASSE-TOI !

Tous les soirs, une partie de la population de Bucarest se réunit devant le siège du gouvernement. Depuis une dizaine de jours, la population est dans la rue pour dénoncer une classe More »

Le Monde : Une mobilisation anticorruption sans précédent en Roumanie « DNA, DNA, elle va venir vous attraper ! »

L’activisme du parquet chargé de la lutte contre la corruption a créé des attentes énormes, dont les manifestations monstres des derniers jours sont la traduction. La Roumanie est l’un des rares pays More »

Fara comentarii de data asta ! Le Figaro. Roumanie: l’UE s’inquiète face à une «régression» sur la corruption

La Commission européenne a exprimé aujourd’hui sa „grande préoccupation” face à l’allègement du code pénal en Roumanie pour des délits de corruption touchant la classe politique, mettant en garde contre toute „régression” More »

Wizz Air introduce zboruri de la Craiova către Paris şi Veneţia

Wizz Air va creşte flota de aeronave din România la 20, până la sfârşitul anului 2016, între acestea urmând să se afle şi patru aeronave Airbus 321 cu câte 230 de locuri, More »

Doi barbati inarmati cu cutite ce au luat cinci ostatici intr-o biserica din Franta, ucisi in asaltul politiei / Preotul ar fi murit dupa ce i s-a taiat gatul / Unul dintre atacatori avea pe cap un acopermant musulman – presa

Doi barbati inarmati cu cutite au luat marti ostatici mai multi oameni intr-o biserica din regiunea franceza Normandia, a declarat Reuters o sursa din politie. UPDATE 12.47 Preotului luat ostatic i s-a More »

MAE: Doi români răniți în atentatul de la Nisa

Doi cetățeni români au fost răniți în atentatul de la Nisa, până la acest moment nefiind identificați români printre decedați, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE informează că echipa de la Consulatul More »

Ambasada României în Franța: Astazi în fața Primăriei din Paris sărbătorim împreună Ziua Universală a Iei Românești

De „Sânziene” – 24 iunie, veniți de la ora 18:00 în Agora din fața Primăriei Paris pentru a sărbători împreună Ziua Universală a Iei Românești. Program: • concertul „De la Edith Piaf More »

Ambasada României în Franța : Sesiune despre Protecția socială din România

Pentru a răspunde invitației adresate de IHEPS – Institutul pentru Înalte Studii de Protecție Socială, atașatul pentru probleme de muncă și afaceri sociale din cadrul Ambasadei României la Paris a fost invitatul More »

Le Parisien : Politistii francezi si cei români îsi unesc fortele la Paris pentru comabterea delicventei transeuropene. Les polices françaises et roumaines unies contre la délinquance

Le 2 février, la brigade de répression du proxénétisme investissait un campement Rom à Saint-Denis. La semaine suivante, une nouvelle descente de police s’y déroulait, cette fois pour une affaire de pickpockets. More »

Drapel in berna la ambasada Frantei. Bucurestenii aduc flori si aprind candele

Drapelul a fost coborat in berna sambata la Ambasada Republicii Franceze de la Bucuresti, romanii declarandu-se solidari cu poporul francez, informeaza Agerpres. Bucurestenii au inceput sa aduca flori si sa aprinda candele More »

La Roumanie sombre de nouveau dans le chaos

Le gouvernement de Victor Ponta a démissionné ce mercredi, quelques jours après l’incendie de la discothèque de Bucarest qui a fait 32 morts le 30 octobre et provoqué une grande émotion dans More »

«Ils sont filous ces Roumains!» : quand la Gendarmerie parodie Astérix

O filiala a Jandarmeriei franceze a parodiat retinerea a doi romani printr-un fotomontaj inspirat din seria de benzi desenate „Asterix”, cu mesajul „Sunt niste gainari romanii astia”. À la suite de l’interpellation More »

 

Reuters: Francezilor le merge prea bine ‎


Francezilor le merge prea bine pentru a admite problemele ţării şi accepta schimbările radicale ale modului de viaţă presupuse de reformarea statului social, dilemă monumentală cu care urmează să se confrunte preşedintele care va fi ales duminică, potrivit unei analize Reuters.

Asemenea generalului Charles de Gaulle, care se întreba, acum 50 de ani, "Cum poţi guverna o ţară care are 246 de varietăţi de brânză?", viitorul preşedinte al Franţei, fie el conservatorul în exerciţiu Nicolas Sarkozy sau socialistul Francois Hollande, trebuie să rezolve puzzle-ul reformării unei naţiuni veşnic revoluţionare pentru a o adapta la provocările economice ale secoului XXI.

 

Sarkozy şi-a început în 2007 mandatul cu multă energie, pus pe fapte mari, dar a obosit după ce a reuşit, cu eforturi şi costuri politice imense, să-i determine pe francezi să muncească mai mult de 35 de ore într-o săptămână şi să ridice vârsta minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani.

Cea mai recentă măsură a preşedintelui în exerciţiu a fost să scadă costul muncii prin reducerea contribuţiilor la asigurări sociale, compensată printr-o altă măsură nepopulară, creşterea TVA la bunuri şi servicii.

Rivalul său în scrutinul din 6 mai, Francois Hollande, favotrit în sondaje, vrea să răstoarne această ultimă decizie şi nu pare dispus măcar să încerce reformele economice structurale susţinute de mulţi economişti şi de UE.

"Crede cineva cu adevărat că liberalismul, privatizarea, dereglementarea care ne-au condus unde suntem astăzi, în criza financiară, ne vor ajuta să ieşim din această criză?", răspundea Hollande săptămâna trecută, întrebat dacă va adapta pentru Franţa măsurile luate din toamna anului trecut în Spania şi Italia.

"Cred că astăzi putem crea creştere economică prin noi tehnologii, o educaţie mai de calitate şi noi surse de energie", a spus el.

Hollande nu s-a arătat entuziasmat nici de propunerile înaintate în 2008 ale consiliul de economişti condus de Jacques Attali, de a stimula creşterea economică în Franţa prin măsuri ca deschiderea la concurenţă a profesiilor reglementate precum taximetria şi farmaciile sau ridicarea interdicţiei care împiedică deschiderea magazinelor duminica.

Adevărul incomod este că celor mai mulţi francezi le merge prea bine pentru a accepta modificări radicale în stilul de viaţă, în pofida şomajului de 10%, economiei în stagnare şi datoriei de stat care se apropie de 90% din PIB, notează Reuters.

Deşi s-a vorbit mult în timul campaniei electorale din acest an despre dezindustrialiare şi declin economic relativ, în special prin comparaţie cu Germania, problemele nu sunt percepute de populaţie ca fiind urgente.

Franţa a fost relativ neafectată de presiunile aprinse de pe pieţele obligaţiunilor care au împins Grecia, Irlanda şi Portugalia la măsuri draconice de austeritate şi reforme structurale serioase, sub auspiciile unor acorduri de finanţare externă convenite cu UE şi FMI.

Opinia publică s-a alarmat pentru scurt timp în ianuarie, când Standard & Poor’s a coborât în premieră ratingul AAA al Franţei, însă îngrijorarea s-a risipit repede, decizia agenţiei neavând un efect sesizabil asupra costurilor de finanţare a statului, în timp ce celelalte două mari firme de evaluare financiară, Fitch şi Moody’s, nu au retrogradat ţara.

Guvernul de la Paris se împrumută încă la unele dintre cele mai reduse dobânzi din istorie, randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la 10 ani fiind de 3,1%, parţial deoarece mulţi investitori presupun că soarta Franţei este legată de cea a Germaniei, dar şi pentru că statul francez are o reputaţie de neclintit în privinţa atragerii de venituri şi onorării obligaţiilor financiare.

Serviciile publice funcţionează, ţara are o poziţie geografică ideală şi o piaţă uriaşă de consum, precum şi o forţă de muncă bine educată, cu productivitate ridicată, deşi francezii muncesc în medie puţine ore raportat la alte state din UE.

Teama de reformă a politicienilor de astăzi este determinată şi de istoria recentă – mai multe guverne "s-au ars" încercând să reformeze legislaţia protectoare din câmpul muncii, salariul minim, contribuţiile pentru sănătate sau sistemul de pensii prost finanţat.

Grevele şi demonstraţiile uriaşe de stradă, cu sprijin larg în rândul populaţiei, au învins în 1995 încercările de reformare a condiţiilor de pensionare specială pentru unele categorii de funcţionari publici, iar efortul de a crea un model de contract de primă angajare cu salariu mai mic pentru tineri, menit să reducă şomajul în rândul acestora, s-a lovit de proteste similare în 2006.

Astfel, francezii par dispuşi să accepte mai degrabă un şomaj de aproape 25% în rândul tinerilor decât reducerea salariului minim sau diluarea legilor care protejează angajaţii cu vechime. Mulţi nu par dispuşi să admită că există o legătură între aceste chestiuni.

Unii dintre consilierii economici ai lui Hollande, care au preferat să rămână anonimi pentru a nu deraia şansele candidatului în ultimele zile de campanie electorală, spun că acesta ar fi un preşedinte mai reformist decât îndrăzneşte să spună înainte de alegeri.

Sursele citate susţin că Hollande ar fi dispus să ofere sindicatelor locuri în consiliile de administraţie ale companiilor şi o mai bună consultare în privinţa măsurilor propuse de guvern, în schimbul cooperării acestora în reformarea sistemului de pensii şi acceptării reducerilor de cheltuieli publice necesare.

Candidatul din partea Partidului Socialist îşi pune speranţele în CFDT, a doua mare confereraţie sindicală din Franţa, care este cunsocută pentru favorizarea reformei prin negociere, şi nu a grevelor.

CFDT este însă eclipsată de CGT, conferetaţie mai mare, condusă de comunişti, şi de multe ori "manevrată" de sindicate mai mici, dar mai radicale.

Sarkozy a încercat pentru scurt timp să negocieze reforma pensiilor cu sindicatele, dar a decis în final să forţeze de sus în jos procesul, pe fondul unor demonstraţii uriaşe. Preşedintele în exerciţiu a petrecut o bună parte din campanie denunţând sindicatele, în special CGT, drept "organizaţii intermediare" care distorsionează voinţa poporului francez.

Dacă va fi reales, Franţa ar putea trece printr-un al treilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc în stradă în a doua parte a anului, când sindicatele vor protesta cu siguranţă împotriva planurilor lui Sarkozy de a forţa şomerii recalificaţi să accepte primul job care le este oferit.

Candidatul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon, susţinut de facţiunile comuniste de pe scena politică franceză, a atras zeci de mii de activişti la evenimentele din timpul campanei electorale. Popularitatea prezidenţiabilului comunist serveşte drept avertisment pentru orice preşedinte care va încerca să ajusteze ceea ce francezii consideră drepturi sociale.

Hollande ar putea avea o mai bună şansă decât Sarkozy să reuşească treptat reforma statului social şi a câmpului muncii, deoarece sindicatele ar putea ceda mai uşor în faţa unui candidat socialist pe care îl apreciază.
Consilierii săi economici subliniază că socialistul Lionel Jospin, premier între 1997-2002, a deschis capitalului privat mai multe companii de stat decât orice prim ministru conservator.

Hollande a spus că, dacă va fi ales, va deschide imediat o negociere la nivelul UE pentru măsuri serioase de revigorare a cretşerii economice. De asemenea, acesta a promis că va cere, imediat după învestire, un audit al finanţelor publice.

Aceste iniţiative i-ar putea furniza acoperirea politică necesară pentru a efectua reduceri ale cheltuielilor publice, acuzând "greaua moştenire" fiscală şi economică, şi pentru a implementa o serie de reforme structurale drept compromis, determinând astfel Germania să accepte un pact de creştere la nivelul UE.

.. 

Reuters: Francezilor le merge prea bine

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: